Passzívházak, energiatakarékos házak…Milyet építsünk?

2016. április 4.

Nem könnyű eligazodni az információtengerben, ezért megpróbálunk segítséget adni a választáshoz! Melyiket érdemes építeni, miért? Milyenek lesznek a jövő otthonai?

A helyes választ próbáljuk meg a jövőbe tekintés módszerével megtalálni! Az energiaárak folyamatosan emelkednek, a földön rendelkezésre álló készletek egyre fogynak. Szükségszerű és indokolt hát az a törekvés, hogy kevesebb energiát használjunk mindennapi életünk során. Könnyen megjósolható, hogy néhány éves távlatban az épületek értékét elhelyezkedésükön túl az energiaszintjük határozza majd meg. A fejlődés nem áll meg, így néhány éven belül megjelenhetnek a piacon a nulla energiafogyasztású, vagy a ma még elképzelhetetlennek tűnő energiatermelő épületek is.

Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az energiaárak változásának következtében a korszerűtlen épületek fenntartása egyre nagyobb erőfeszítést igényel majd, így értékesíthetőségük még alacsony áron is nehézkes és időigényes lehet, keresetté válhatnak viszont a piacon a korszerű, alacsony üzemeltetési költségű épületek. Szerencsés helyzet, amikor a gazdasági érdek egybeesik a környezettudatosság szempontjaival.

HAGYOMÁNYOS CSALÁDI HÁZ

Egy hagyományos családi ház fajlagos fűtési energiaigénye 150 és 300 kWh/(m²év)-re tehető. Többnyire csekély hőszigetelésű határoló szerkezetek, korszerűtlen fűtésrendszer jellemzik.

ENERGIATAKARÉKOS CSALÁDI HÁZ

Energiatakarékos családi házaknak azokat az épületeket nevezzük, amelyek fajlagos fűtési energiaigénye 40 és 70 kWh/(m²év) közé esik. Az ilyen épület jó hőszigetelésű térelhatároló szerkezetekkel és a korszerű fűtésrendszerrel felszerelt.

PASSZÍVHÁZ

A passzívház kiváló hőszigeteléssel rendelkezik, ezáltal hővesztesége csak töredéke egy hagyományos családi háznak, a fajlagos fűtési energiaigénye maximálisan 15,0 kWh/(m²év) lehet.

Borza Tamás

Borza Tamás

műszaki igazgató, építőmérnök