Infrakabint vagy szaunát? 2. rész

2016. március 2.

Miért és mire jó a finn szaunázás?

A szaunázás igazi testi és lelki lazítást, valamint a test tisztítását és méregtelenítését biztosítja. Jótékony hatást fejt ki a szívre és a vérkeringésre nézve is.

Kérdőíves felmérések alapján a következő válaszok születtek arra a kérdésre, hogy miért használják rendszeresen a szaunát:

  • 71% a „kikapcsolódás és pihenés”- t nevezte meg
  • 62 % „megedződést” jelölte a szaunázásának céljául
  • 41% a „fittség és teljesítőképesség” növelését említette   
     


Mi tartozik egy jó finn szaunához?

A hagyomány szerint a szaunákat fából építik, és három lépcsőzetes elrendezésű padot tartalmaznak. A legfelső pad 1 méter távolságra helyezkedik el az épület plafonjától. A padok lécei között távozik a szaunázók testéről az izzadság.
 
Napjainkban, a legtöbb szaunában a kályha elektromosan működik, azonban néhány nagyobbat, olajjal vagy gázzal fűtenek. Feltétel, hogy a kályha elegendő mennyiségű vulkáni követ (gránit, diorit, gabbro, peridotit) tartalmazzon, melyeken a ráöntött víz hirtelen elpárolog.

A plafon és a padló sugározza a meleget, a padok pedig vezetik a szaunázóra.

 

 

Ahhoz, hogy a fafelületek hőmérséklete a szaunázás kezdetére megfeleljen, a fűtését időben el kell kezdeni. 30 – 60 perc szükséges ahhoz, hogy a levegő hőmérséklete a 100ºC-ot elérje.

A helyes zuhanyozás fortélyai

  1. vetkőzés
  2. WC, zuhanyozás, törölközés
  3. szauna
  4. levegőztetés
  5. lehűlés (merülő fürdő, zuhany)
  6. lábmelegítő fürdő
  7. pihenés
  8. öltözés

3-5 pontokig a folyamat 2-3 alkalommal ismételhető.

A szaunázás hatásai

Nagy melegre az emberi test a bőrben lévő véredények tágulásával, és izzadással reagál. A cél, a belső hőmérséklet (37ºC) tartása, ami a normális hőmérsékletnek felel meg. Szaunázás közben ez csak részben sikerül, annak ellenére, hogy a gyorsan benedvesített testfelületről percenként 10g víz párolog el, ez nem elegendő ahhoz, hogy megtartsa a test belső hőmérsékletét.
A bőr hőmérséklete, amely szobahőmérséklet estében csak 30ºC-os, a szaunában 40ºC-ra emelkedik. A test hőmérséklete eléri a 38 – 38, 5ºC-ot. Sok meleg hatol a testünkbe, meleg sugárként a bőrünkbe, és a légutak nyálkahártyáiba.
Az összes véredény kitágul, kiürülnek a vértárolók. A vérmennyiség nő és gyorsabban folyik. A pulzusszám kb. 50%-al nő. Az erősebb véráramlás ellátja a verejtékmirigyeket elég „anyaggal” és elosztja a bőr melegét a test belsejébe.
A szaunázásnak összességben pozitív hatásai vannak a bőrre, a szívre, a vérkeringésre, és a vízháztartásra. Méregteleníti a testünket és növeli az ellenálló képességet.
A helyesen alkalmazott szaunázás soha sem vezet kimerültséghez. A szauna nem megerőltetés, hanem „pihenés”.

Mi a különbség a hagyományos szauna és az infrakabin között?

Az infraszauna lényege, hogy a szaunakályha helyett alkalmazott infrasugárzók közvetlenül a testet melegítik és a bőr mélyebb rétegeit is elérve még jobban izzasztanak, s egyúttal a szervezet jótékony folyamatait serkentik. Hatása gyors és intenzív, de az alacsony hőmérséklet folytán használata mégis kellemes, a hagyományos szaunánál kevésbé megterhelő.

A hagyományos szauna forró levegője teljesen felmelegíti a környező levegőt és testünket egyaránt, szemben az infrasugárzás behatol a bőr mélyebb rétegeibe, így rövid idő alatt többszörös hőátadás és kiadósabb izzadás következik be.

Előnyei a hagyományos szaunához képest:
  • életkortól függetlenül használható
  • a hőmérséklet alacsonyabb (45-55 fokos), kellemesen száraz meleg
  • a gyors felfűtés után már 15-20 perc alatt intenzívebb az izzadás és nagyobb a kalóriaveszteség
  • energiatakarékos (2-3 KW-os).
Hátrányai:
  • nincs igazi közösségi érzetünk használat közben, hiszen méretei ezt nem teszik lehetővé
  • kevésbé érvényesül az aromák és illóolajok alkalmazásának hatása
  • nem kombinálható gőzzel

Nos, akkor infrakabint vagy szaunát vásároljunk?