Mi a passzívház?

2016. április 4.

A passzívház fogalma nem egy ködös, széleskörűen és szabadon értelmezhető kifejezés, hanem egzakt, mérhető értékekkel jellemezhető épülettípust, jól körülhatárolható építési módot takar, amely épületfizikusok, mérnökök és építészek elméleti munkáján és gyakorlati tapasztalatain alapul.

A passzívház nem egy különleges, egyedi, másutt nem használt technológiák és anyagok felhasználásával tervezett és megvalósított épület, hanem "mindössze" a már ismert építési eljárásokkal és anyagokból létrehozható, nagyon jó minőségű ház, amely annyiban tér el bármely más épülettől, hogy megfelel három peremfeltételnek.

  • Fajlagos fűtési energiaigény max. 15,0 kWh/(m²év)
  • Légtömörségre (n50) <= 0,6 1/h
  • Fajlagos összes primerenergia szükséglet 120 kWh/(m²év)

A passzívházban fellépő hőveszteség olyan minimális, hogy annak pótlásához nincs szükség hagyományos fűtésrendszer kiépítésére. A fennmaradó minimális fűtési energiaigényt jellemzően az egyébként is jelenlévő szellőztetőrendszeren keresztül, légfűtéssel lehet pótolni. Ez annak köszönhető, hogy a passzívház kiváló hőszigeteléssel rendelkezik, a térelhatároló szerkezetek - a falak, padló- és tetőszerkezetek, valamint a külső nyílászárók – tekintetében.

Forrás: Magyar Passzívház Szövetség – www.mapasz.hu

Borza Tamás

Borza Tamás

műszaki igazgató, építőmérnök