Ideális méretek, bútorozható otthonok

2016. április 4.

Családi házak tervezésénél elengedhetetlen az ideális helyiség méretek kitalálása. A helyes arányban, jól megválasztott szobaméretek teszik bútorozhatóvá otthonunkat. Dankó Kristóf okleveles építészmérnököt kérdeztük a témáról.

Hogyan határozhatjuk meg az ideális helyiség-méreteket?

Alapvetően vannak elhagyhatatlan szabályok és ehhez még az építtetők szokásait, életvitelét, azaz igényeit is figyelembe kell vennünk a ház tervezésekor. A rosszul megválasztott méretek, aránytalan szobák ugyanis bútorozhatatlanná tehetik otthonunkat.

Melyek az alapszabályok?

A szobák oldalmérete legalább 1:2 arányban (pl.: 2,50 x 5,00 m) legyen. A hálóhelyiségek 12 m2-nél ne legyenek kisebbek, a nappalinál legalább 25-30 m2 szükséges a jó közérzethez. A mellékhelyiség szélessége minimum 90 centiméteres legyen, míg a konyhánál fontos figyelembe venni a bútorok 60 centiméteres osztását. Célszerű az igényeinket kiszolgáló konyhapult hosszát előre kitalálni, és ahhoz igazítani a helyiség szélességét. Az úszópult, esetleg két párhuzamosan futó szekrénysor egymástól való távolsága minimálisan 110 centi legyen, de kényelmesebben főzhetünk, ha ennél nagyobb távolságot hagyunk.

 A szobák belmagasságánál mit vegyünk figyelembe?

Legalább 2 és fél méter legyen, de a tapasztalatok alapján szellősebb és hangulatosabb a 260-270 centiméteres belmagasság. A világítás tervezésekor se hagyjuk ezeket a paramétereket figyelmen kívül!

Mire hívná még fel az építtetők figyelmét?

Mindig több szempont figyelembe vételével tervezzük házunkat! A praktikum, kényelem és a gazdaságosság hármasát viszont minden esetben tartsuk szem előtt!

Dankó Kristóf

Dankó Kristóf

építész tervező okl. építészmérnök