Gondos felkészülés, gondtalan házépítés

2016. április 4.

Otthont teremtünk. Életünk egyik legnagyobb csodája ez, hiszen a tervezéstől a kivitelezés végéig különleges alkotómunkában veszünk részt. Hogyan kezdjünk hozzá, kitől kérjünk segítséget? Mitől lesz lelke és stílusa, egyéni arca a háznak?  A jó építész a telekvásárlástól gyakorlatilag a beköltözésig segíti tanácsaival megbízóit.

Az alkotó folyamat zökkenőmentességéhez az építész és felelős gondolkodásunk nagyban hozzájárulhat. Kevesen gondolnak arra, hogy a megfelelő telek kiválasztásánál már segítséget kérjenek, pedig sok gondtól óvna meg bennünket, ha szakemberrel járnánk végig a szóba jöhető területeket.  Mindenkinek van arról elképzelése, hogy milyen házban szeretne élni. Éppen ezért fontos, hogy megtaláljuk azt a telket hozzá, amelyen meg is lehet építeni az elképzelt házat.

Első feladatunk - miután számba vettük pénzügyi lehetőségeinket  -, hogy kiválasszuk a megfelelő szakembert, aki a tervezési folyamatban és igen, már a telek kiválasztásánál  is társunk lesz.  Nem feledkezhetünk meg arról, hogy hetekig, néha hónapokig tartó munkáról van szó.

Az építész munkája során pszichológusként, szociológusként, bankárként és természetesen mérnökemberként is viselkedik. Megismeri családunkat, szokásainkat, életmódunkat. Érdeklődik hobbinkról, terveinkről. Fontos minden mozzanat, hiszen a tervezés során nem mindegy, hogy milyen funkciókat hová helyez majd el.  Az újságban látott álomház így már más formát kap, igazodva egyéniségünkhöz és családunk szokásaihoz válik az otthonunkká.

A legtöbb megbízó az első találkozásra már ötletekkel készül. Hány szobát, emeletet, milyen stílusú, burkolatú házat szeretne. Természetesen fontosak ezek a dolgok, de ne feledkezzünk el beszélni az épületszerkezetekről, a gépészeti megoldásokról sem. A szakember meghallgatja kívánságainkat, de mindenképpen szól az optimális szerkezeti kialakításról, a lehetőségekről, anyagfajtákról. A tervezés során az országos és helyi építési szabályzatok, korlátozások mind mind behatárolják a lehetőségeinket. A mérnök szaktudása, rálátása a jövő építészetére viszont tágíthatja látókörünket. Engedjük meg, hogy formálja ízlésünket. Hallgassuk meg ezeket a tanácsokat, hiszen házunk nem a következő évre készül, hanem több évtizedre, talán több generációnak.

Dankó Kristóf

Dankó Kristóf

építész tervező okl. építészmérnök