Az együtt gondolkodás előnyei – avagy tervezés és kivitelezés egy kézben

2016. április 4.

A tervezői tapasztalatokat ötvözve a kivitelezői gyakorlattal jelentős előnyre tehetünk szert. A közös gondolkodás csodákra képes.

Miután megvásároltuk álmaink telkét, következő lépésként már gondolkodhatunk házunk megtervezésén is. Első lépésben nem a stílusra gondolunk – nem lebecsülve ennek fontosságát –, hanem az épületszerkezetekre, anyagokra, technológiákra.

Szerencsés esetben az építész- és statikus tervezőn túl rendelkezésünkre áll egy olyan építőmérnök szakember is, aki kivitelezői gyakorlattal rendelkezik, így hatékony segítséget tud nyújtani az épületszerkezetek költséghatékony megválasztásában, a szerkezetek optimalizálásában, amellyel jelentős költségmegtakarítás érhető el.  

Ajánlatos még a kivitelezés megkezdése előtt részletrajzokat, kiviteli terveket készíttetni, végiggondolni a kérdéses csomópontok kialakítását. A pénzügyekben senki sem szeret improvizálni, azonnal döntést hozni idő hiányában, kapkodni, pedig ezen tervek nélkül az építkezésünkre, ránk ez a sors vár.

A csomópontok kitalálása időigényes, komoly szaktudást, technológiai- és anyagismeretet igénylő feladat, amelynek során több, egymástól független szakma képviselőinek kell egyeztetni, összehangolni, egyensúlyra törekedni. A leginkább költségtakarékos megoldás, egyszer jól megcsinálni valamit, aminek alapja a végiggondoltság, a precíz tervező-alkotó munka.

Borza Tamás

Borza Tamás

műszaki igazgató, építőmérnök