10 tipp az építési telek kiválasztásához

2016. április 4.

Építkezzünk! De hová? Lakóparkba, dombra, városba vagy faluba? Szokásaink, családi helyzetünk, jövőnkről alkotott elképzeléseink legyenek az útmutatók, emellett leendő házunk tervezője is sokat segíthet az ideális telek kiválasztásában.

1. TIPP: Lokáció

Hol vásároljunk építési telket? Életünk egyik legnagyobb döntése, amely évekre, évtizedekre meghatározza életminőségünket. A választásnál mindenképpen írjuk össze a számunkra fontos szempontokat. Munkahelyünktől, rokonainktól való távolság mérlegelése. Az infrastrukturális ellátottság helyzete az érintett településen: óvoda, iskola, szórakozási és sportolási lehetőségek közelsége. Vízpart, erdős terület, esetleg nyüzsgő belváros? Ahány család, annyi válasz.

Érdemes azon elgondolkodni, hogy milyen előnyökkel jár, ha a belvárost vagy a külvárost, esetleg a várostól kicsit távolabb fekvő agglomerációhoz tartozó települések egyikét választjuk, ahol az árak kedvezőbbek.

2. TIPP: Gombhoz a kabátot?

Célszerű már a telekvásárlás gondolatának felmerülésekor felkeresni egy szakembert, aki segít az elképzeléseinknek megfelelő telek kiválasztásában!

Fontos, hogy elsőként a megfelelő építészt válasszuk ki, aki tanácsaival és tapasztalatával, szokásainkat, életvitelünket megismerve segít meghatározni, hogy mekkora házra van valójában szükségünk. A szakember kiszámítja, hogy mekkora építési telekre fér el a kívánt épületnagyság, így meg sem nézzük a kisebbet, mert azon nem férünk el, és nem vásárolunk felesleges földterületeket sem, amelyet aztán nem fogunk hasznosítani.

3. TIPP: Építési előírások

A vásárlás előtt feltétlenül tájékozódni kell a helyi önkormányzattól a beépítési lehetőségekről. Az övezeti besorolás határozza meg, hogy az adott építési telek hány százaléka építhető be, továbbá, hány szintes épület helyezhető el rajta. Mekkora az előírt előkert, oldalkert és hátsókert mérete, melyek meghatározzák, hogy milyen szélességű házat építhetünk. Megtudjuk azt is, hogy szabadon álló, oldalhatáron álló vagy esetleg zárt sorú beépítés valósítható meg. Sok esetben a Helyi Építési Szabályzatok (HÉSZ) speciális előírásokat is tartalmazhatnak.

4. TIPP: Szomorkás észak, napfényes nyugat

A telek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy házunkat milyen tájolással építhetjük rá. Otthonunk ablakai, ha csak északra nyílnának, a fénytelenség búskomorrá tenné enteriőrünket.

Ideális, ha a nappali nyugati, esetleg déli tájolású, a hálóblokk keletre néz. A konyha, amelyből a teraszra kijuthatunk, szintén nyugati tájolású legyen, ha tehetjük. A kellemes légkör megteremtése mellett, az épület benapoztatása sokat segíthet fűtésszámlánk csökkentésében is.

5. TIPP: Bontás                                                              

Amennyiben a területen épület található, bontási engedélyezési tervet kell készíttetnünk és bontási engedélyt kérnünk a helyi építési hatóságtól, ami a többletköltségeken túl legalább 2-3 hónappal meghosszabbítja a megvalósításhoz szükséges időt.

6. TIPP: Lejtésviszonyok

Meredek telken építeni mindenképp drágább, mivel az alapozási-, a terepalakítási-, a vízelvezetési munkák szakszerű kivitelezése igen költséges, ugyanakkor mozgalmasabb tömegével, szinteltolásaival, szintben csatlakozó teraszaival, az adottságokból előnyt kovácsolva érdekes épület lehet a végeredmény. 

7. TIPP: Talajviszonyok

Vásárlás előtt javasolt megvizsgálni a talaj adottságait, mivel az építési költségeket jelentősen befolyásolja a vizsgálat eredményétől függő alapozási mód. A talajmechanikai szakvéleményből megállapítható a talajvíz viszonya is, amelyből a víztelenítési-, vízelvezetési- és vízszigetelési feladatokra következtethetünk.

8. TIPP: Közművek

Sokan nem tudják, hogy az építési engedély nem adható ki az alap közművek – akár részleges – hiánya esetén sem, kiépítésük pedig jelentősen megnövelheti az építkezés költségét és átfutási idejét. Amennyiben a telken már rendelkezésre állnak a csatlakozási pontok, érdemes a közműszolgáltatóktól előzetesen tájékozódni, milyen költségekkel kell számolnunk a csatlakozáskor.

9. TIPP: Régészeti érintettség

Vásárlás előtt javasolt megvizsgálni, a telek régészeti érintettségét. Amennyiben telkünk régészeti érdekeltségű területen fekszik, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal különböző vizsgálatok elvégzéséhez ragaszkodhat, a kutatások költségeit pedig, építtetőként viselnünk kell.

10. TIPP: Tulajdoni viszonyok

Amennyiben a kiválasztott telek minden szempontnak megfelel, már csak a tulajdoni viszonyok ellenőrzése marad hátra, amelyhez javasolt ügyvédi segítséget kérni.

Borza Tamás

Borza Tamás

műszaki igazgató, építőmérnök