Kortárs családi ház alacsony rezsivel

2017. február 2.

Mivel a most bemutatásra kerülő modern otthont regisztrálta az Amerikai Zöld Épület Tanács (USGBC), várhatóan ez lesz az első épület Winter Havenben (Florida), mely megkapja a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) tanúsítványt.

A belső tereket a Max Strang Architecture iroda tervei szerint úgy alakították ki, hogy a faburkolatú lakóegységeket egy külső, vakolt héj vegye körül. A héj a nagyvonalú, nyolc láb hosszú túlnyúlások fölé emelkedik, melyek megóvják a nagy üvegfelületeket az erős floridai napsugárzástól. A keskeny udvar felerősíti a megérkezés élményét, valamint meggátolja a család magánszférájába történő belátást.

Az épület magában foglalja azt a koncepciót, mely a környezettudatosságra irányul, úgy, mint a bőséges napfény beengedése a lakásba, vagy a kereszthuzat lehetősége. A déli homlokzaton lévő üvegfelületek száma nagyon limitált és az előtte álló öreg tölgyfák is megszűrik a délutáni napfényt, ezáltal passzív módon csökkentik az enteriőr túlmelegedésének kockázatát.  Az épületben azonban aktív rendszerek is működnek: napelemes rendszer, napkollektorral összekötött bojler, talajszondás fűtés, továbbá a világítás is alacsony energiafelhasználású LED-ekkel van megoldva.

A közép-floridai tó mellett található, egyszintes családi ház négy hálószobával, egy nappalival, egy étkezővel, egy konyhával, illetve egy dolgozószobával rendelkezik. A bejárat a lakás tengelyében található, melytől jobbra a hálók és a fürdők, míg balra a közösségi terek kapnak helyet. Az úszómedence és a fedett terasz az épületnek a tó felé eső oldalán van elhelyezve. A medence körüli járófelületen betonhatású kerámia lapburkolatot fektettek le. Összességében elmondható, hogy ez a családi ház úgy tud igazán környezettudatos lenni, hogy közben megfelel a modern kor elvárásainak, építészeti trendjeinek.

Forrás: www.archdaily.com
Fotó: Paul Warchol, Calder Wilson