Infrakabint vagy szaunát? 1. rész

2016. február 25.

Az örök kérdés, amit vásárlás előtt tisztázni kell. A megfelelő döntéshez fontos megismernünk a két eltérő típusú izzasztó kamra közötti működésbeli és élettani különbségeket.
 

 

Mi történik az infrakabinban?

 
Az infrakabinban az infrasugarakat mesterségesen generálják, ezek lehetnek, Carbon és Kerámia sugárzók egyaránt. A fűtőegységeket úgy helyezik el, hogy optimálisan irányuljanak a kabint használók felé és izzadást érjenek el.
A mélyen fekvő szövetekben található nagy mennyiségű víz kiváló vezetőképességének köszönhetően az infrakabinban kibocsátott infravörös sugarak képesek mélyen a bőrünk alá hatolni. Az emberi test a sugárzószálak által kibocsátott sugarak 95 %-át képes elnyelni.
Az infrakabin számos kedvező tulajdonsága közül a legalapvetőbb az izzadás révén a bőr tisztulása és feszesebbé válása, valamint a szervezet keringési rendszerének frissítése, tornáztatása.
A vérkeringés a hajszálerekben végződő érrendszeren keresztül kiszolgálja a sejtszintű élettani folyamatokat. Az immunrendszer részét képező nyirokrendszer egyúttal közreműködik a salakanyagok eltávolításában, a szervezet méregtelenítésében.
Általánosságban elmondható, hogy egészséges emberek korlátozás nélkül használhatják az infrakabint. Terhesség, magas vérnyomás, fertőző betegség vagy sebészeti beültetés esetén feltétlenül kérje orvosa hozzájárulását!
 

 

 

Hogyan használjuk az infrakabint?
Mielőtt levetkőzik, kapcsolja be az infrakabint, állítsa a hőmérséklet-szabályozót a kívánt hőfokra. A bemelegítési idő - kb. 5 perc - eltelte után üljön be a kabinba, így a teste együtt melegszik fel a kanin levegőjével. Fontos tudni, hogy a hőmérséklet megnövekedése nem azonos az infrasugárzás működésével. A sugárzás a kabin indításakor elkezdődik és az érintkező testfelületeken azonnal érezhető a melegedés.
Az infrakabin használata előtt és után egyaránt fontos a megfelelő folyadékpótlás.
A kabinban tanácsos ülő helyzetben elhelyezkedni, mert az infrasugárzás horizontálisan terjed.
Már rövid idő után elkezdődik az izzadás. Ha a kiválasztott hőmérsékletet kellemetlennek találja, nyugodtan kinyithatja az ajtót. Ezáltal nem az infrasugárzás távozik, hanem csak hő.

A minőségi infrakabin jellemzői

  • Az infrasugárzók, melyek körülvesznek, testünk 50 cm-es körzetén belül helyezkednek el.
  • Az infrasugárzók úgy vannak elhelyezve, hogy az általuk kibocsátott energia testfelületünk min. 80 %-át érje. Infrahasználat közben az infrasugarak által érintetlen testfelületeinken nem izzadunk, és hideget érzünk.
  • A testünktől távolabb eső /pld. a kabinajtó melletti/ sugárzók teljesítménye nagyobb, mint a testünkhöz közelebb eső /pl. a hát-, ill. lábtájéki/ sugárzóké.
  • A sugárzók előtti védőrácsozat /pld. a fa háttámla/ vékony, és ritkán elhelyezett bordákból áll, melyek csak kis mértékben akadályozzák az infrasugár terjedését.
  • Az infrakabin levegőjének cseréje használat közben biztosított /pld. megfelelően elhelyezett szellőző rácsokkal/a kellő oxigénellátás érdekében.
  • Infrakabin használata közben nyitott kabinajtónál hasonló mértékű izzadást kell tapasztalnunk, mint csukott kabinajtónál /a megfelelő infratechnológia közvetlenül az útjába eső szilárd testet melegíti fel, nem a környező levegőt/.
  • A gyártó igazolni tudja, hogy az általa alkalmazott sugárzótestek az infrasugárzás szempontjából hasznos, hosszú hullámú, javarészt 6-20 µm közötti frekvenciájú láthatatlan infravörös sugarakat bocsátanak ki.