Medence köré szerveződő épületegyüttes

2014. október 28.

Otthonunk legfontosabb célja, hogy teljes körű pihenésünket, regenerálódásunkat szolgálja. Manapság már az sem számít ritkaságnak, ha lakásunk sportolásra is alkalmas. A mai bejegyzésünkben egy olyan családi házról lesz szó, ahol a medence az épületegyüttes központi eleme, így a mozgás öröméért és a hűsítő csobbanásokért a családnak el sem kell hagynia a telket.

A Potomac folyóra néző, erdős telek a Glen Echo Parkban (Washington állam, USA) található. Washington DC külvárosa kiváló helyszínéül szolgál ennek a családi háznak, mely modern épületként ékelődött be ebbe a gyönyörű környezetbe. A telken sokáig egy másik épület kapott helyet. Az új épület tervezésekor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a régi épület helyén álljon, így nem kellett egyetlen fát sem kivágni. Új úszómedencét is építettek, ami 12 láb magasságban került kialakításra, amivel hozzájárultak a lejtős terep hatalmas szintkülönbségeinek áthidalásához.

Az építtető annak érdekében, hogy minél kevesebbszer használja az autóját, olyan épületet szeretett volna terveztetni, amely magában foglalja a lakófunkciót és az irodáját is. Az iroda a földszinten kap helyet egy teljesen különálló épülettömbben, melyet a főépülettől az úszómedence választ el. Ebben a kisebb tömbben garázst, fölötte pedig vendéglakosztályt is kialakítottak. Átlátszó üvegfelületeivel a főépület számára éjszaka egyfajta „lampionként” funkcionál.

Annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban épüljön fel a ház, előregyártott beton elemeket alkalmaztak. A beton táblák a terrazzo burkolattal együtt lassabban adják le a hőt („magukban tartják a meleget”), így a megfelelő belső hőmérséklet kialakításához is hozzájárulnak. A nagy konzolok és a fák lombkoronája kellően árnyékolják az épületet, így nyáron is elkerülhető a túlmelegedés.

A tájhoz az épület fa homlokzatburkolatával, halványszürkére színterezett rozsdamentes acél szerkezeteivel és fekete színű alumínium nyílászáróival alkalmazkodik. A szürke színű kőburkolatok, a kavics és a víz mint természeti elem szintén megjelenik az épületnél. A beltéri anyagok - mint a fehér terrazzo padlóburkolat, a fehérre festett tölgy bútorok és az alumínium – mind az enteriőr világossá válását szolgálják.