Kültéri kedvenceink

2014. március 14.

A jókedvre derítő első napsugarak arra késztettek, hogy a design szakértő szemével gondoljam át, melyek azok a tárgyak, bútorok, amelyeket szívesen látnék nem csupán saját, de megrendelőim teraszain is viszont. Az összeállítás természetesen a teljesség igénye nélkül veszi számba az elmúlt évek legizgalmasabb, legszerethetőbb darabjait. 

Fény a medence parton

A spanyol Vibia cég kültéri lámpacsaládja, a Jordi Vilardell tervezte Wind széria üde színfoltként hat az exteriőrben. A tradicionális kézműves technika és a modern LED technológia találkozik e kollekcióban, melynek legszebb darabja a kecses napernyőként ható állólámpa. 

Fény az asztal felett

Szintén az invenciózus spanyol gyár kínálatában található a Halley kültéri modell (design: Jordi Vilardell és Meritxell Vidal), ami polikarbonát kivitelének köszönhetően szabadon installálható, és akár 251 cm fesztávú „kapuzatként” is felállítható az étkezőasztal felett. 

Hajótest avagy óriás hurok a kertben

Imádom a főként műanyag bútorokat gyártó Magis márka darabjait is – legújabb kedvencem a Folly névre keresztelt kül- és beltérben egyaránt jól mutató, lendületes hurokként megformált, szemből leginkább egy csónakra emlékeztető ülőbútor, melynek jellegzetes designját Ron Arad jegyzi.

Pörög-forog

A gyerekek kedvence a Spun forgószék, ami 85 centiméter átmérőjével egy óriási búgócsigára vagy épp egy elfektetett padlóvázára emlékeztet – látványnak sem utolsó darab, szintén a Magis választékából.

Árnyékos sörpad

A nevéhez híven extrém megoldásairól jegyzett belga Extremis jegyzi a Hopper rendszert. Dyrk Wynants designer a modern vonalú sörpad és asztal együttese mellett az egyetlen mozdulattal nyitható, helytakarékos árnyékolóról sem felejtkezett el.

Kerti locsoló

A lehető legegyszerűbb vonalak és kivitel jellemzi a hordozható Serpentine kerti zuhanyt, amit egyszerűen a kerti csapra köthetünk – mobil, könnyed és jótékony vízsugarakkal kényeztet a nagy melegben. (Design: Tom de Vrieze, gyártó: Extremis)

Nestrest

Ennél tökéletesebb elnevezést nem is adhatott volna a kültéri bútorokra szakosodott Dedon egyik slágertermékének. A Daniel Pouzet és Fred Frety jegyezte ikonikus design darab óriási, 110 cm átmérőjű, organikus vonalvezetésű függőfotel, ami egyfajta menedékként, ábrándozásra csábító kuckóként hat a szabadban.

Pihenősziget

S ha már a függőfoteleknél és a Dedon megszületésük pillanatában emblematikussá érő darabjairól beszélünk, említést érdemel a Swingrest is, mely a függő kivitel mellett térben álló, fix változatban is választható – ez esetben 360 fokban elforgatható, közel 2 méter átmérőjű pihenőágyat kapunk.

Asztali grill

A sorból nem maradhatott ki a dán Eva Solo slágere, a letisztult vonalú, szenes kivitelben készülő asztali grill sem, mely hófehér porcelán külsejével, fa talpával olyan, akár egy méretes salátás tál.

Romantikus fények

A romantikus vacsora elengedhetetlen kelléke a fény – mégpedig hatásos megjelenítéssel. Ebben segítenek az Eva Solo Light Up mécsestartói, melyek erőteljes, fekete fémkivitelű házzal, több méretben válaszhatók, modern köntösben hozva hangulatos fényeket a teraszokra.

Fürdő a szabadban

Mi lehet nagyobb élvezet, mint egy a szabadban vett fürdő? Természetesen formatervezett környezetben – az olasz KOS márka 180 centiméter átmérőjű, hidromasszázs sugarakkal felszerelt Geo kádja kiváló társ lehet ebben!