Kültéri hősugárzók hűvösebb napokra

2013. október 16.

Az elmúlt hónapokban többször foglalkoztunk teraszokkal, kültéri bútorokkal, medencékkel, hiszen úgy gondoljuk, egy szépen kialakított terasz szerves része az otthonunknak.  A nyártól sajnos egy időre búcsút kell vennünk, de a szabadban töltött óráktól, beszélgetésektől nem. A hűvösebb idő beköszöntével egyre több helyen láthatunk kültéri hősugárzókat, melyek ma már senki számára nem elérhetetlenek. Ezúttal ezekről lesz szó.

Hősugárzó vásárlás előtt fontos átgondolnunk, hogy milyen céllal és hova szeretnénk azt majd később elhelyezni. Ha reprezentatív helyre szánjuk, ahol fontosabb szempont a látványos megjelenés, mint az üzemeltetési költségek, akkor mindenképpen a gázzal működő változatot válasszuk. Ezek jellemzően álló kivitelben kaphatóak. A magas lángcsóva egy átlátszó, hőálló csőben tör fel, melyet fém „vedőburok” vesz körül, hogy biztonságos legyen a környezetében tartózkodni. A gáz a cső körül lévő levegőt melegíti fel, aminek hátránya, hogy egy kisebb fuvallat is el tudja fújni a meleg levegőt mellőlünk, ezáltal hőérzetünk jelentősen csökkenhet, azonban az esős időjárás nem okoz semmilyen problémát a működtetésében.  Az üzemeltetési költsége magasabb, nagyságrendileg húszszorosa az árammal működő hősugárzóéhoz képest (igaz, ez utóbbinak extrém alacsony költségvonzata van). Ha dohányzásra kijelölt helyre szánjuk a hősugárzót, akkor semmiképp se válasszunk olyat, ami gázzal működik, mert ezeknek a hősugárzóknak az aljában egy-egy 11 kg-os gázpalack található. Ilyen esetben voksoljunk az árammal működő, infrás változatra.

Az infravörös fényt kibocsátó fűtőszálak mellett szól, hogy alacsony a fogyasztásuk, egyúttal az üzemeltetési költségük is. Az infravörös hullámok nem a levegőt, hanem az útjukba eső testeket melegítik fel, ezért nem áll fenn annak a veszélye, hogy a szél hatására a meleg arrébb megy, emiatt igazán mostoha időjárási körülmények közt is hatékony, hővesztesége minimális. Az előbb említett ok miatt a meleg azonnal érzékelhető, nem szükséges hosszabb idő a felmelegedéshez. A meleg közvetítése nem ventilátorokkal történik, így teljesen hangtalan, nem keletkezik füst, nem kavarja fel a port. Üzembe helyezése egyszerű (csatlakoztatni kell az áramkörhöz), karbantartást pedig nem igényel, ezért használata egyszerű és kényelmes. Az infrás hősugárzókat nem csak álló kivitelben forgalmazzák – léteznek falra vagy mennyezetre felakasztható, kisebb fűtőtestek, sőt asztali megoldások is. Ez utóbbi esetben a fűtőszálak az asztal lábában vannak elhelyezve, így alulról tudja a mi lábunkat is melegíteni miközben egy forró teát kortyolgatunk a teraszunkon.