Burkolattrendek

2013. június 14.

A fürdőszoba és azon belül a hidegburkolat trendek egyik előrejelző vására az évről-évre Bolognában megrendezett Cersai szakkiállítás, ahol a szaniterek, szerelvények mellett a hidegburkolatok teljes tárháza is bemutatkozik, legyen szó gres lapról vagy mázas kerámiáról.

Az idei trendekben még mindig meghatározó szerepet játszik a természetesség. 

4-5 éve kezdődött a fahatású, megjelenésében parkettát imitáló greslapok divatja, amely az idén is tartja magát. A korábbi egzóta anyagok, így az ébenfa, a paliszander, a zebrano és a wengé háttérbe szorultak, helyettük inkább a világosabb európai fafajták a népszerűek – így a tölgy számtalan árnyalat, illetve a finom rajzolatú dió a legdivatosabbak, akár antikolt hatást adó, rusztikus, vagy épp fantáziaárnyalatokra színezve, feliratokkal, szövegrészletekkel megbolondított dekorral.

Szintén tartja magát a betonhatású felületek és az álomszép márványfelületek divatja, előbbi kifejezetten minimál terekbe, utóbbi nagyvonalú, elegáns enteriőrökbe ajánlott, olyan miliőbe, ahol a régi klasszikus értékek modern köntösben élednek újjá.

A beton és a márvány mellett a természetes kőhatást hozó felületek is hódítanak, főként világos, natúr árnyalatokban, de a drappos, sárgás, vajszínű felületek mellett természetesen a szürke sem hiányozhat a palettáról.

A természetes kövek tekintetében már a féldrága és drágakövek utánzása sem lehetetlen, erre kíváló példa az olasz GranitiFiandre gyár egyedülálló Precious Stone kollekciója, ami méretében is különleges, hiszen 300x150-es, vagy 150x75-ös méretéből adódóan akár asztallapok, tolóajtók is készülhetnek belőle, átvilágítva pedig elegáns „fali képként” is működnek.

Aki életteli, színes megoldásokra vágyik, az se csüggedjen, hiszen az idén a frivol, magasfényű, erőteljes összképet adó telített színek is újra divatba jönnek – főként fiatalok lehetnek rajongói a kék, sárga, terrakotta árnyalatoknak, melyek barátságos, életteli látványukkal emelkednek ki a természetes köveket, fafajták utánzó hatalmas kínálatból.

A sima felületek mellett izgalmas játékra adnak lehetőséget a strukturált, vagy épp 3D hatású felületek, legyen szó merített, vagy épp rízspapír ihlette „gyűrt” megjelenésről, vagy csipkeszerű, a régmúlt motívumait lenyomatként mutató felületekről, reliefszerű, domború csempékről.

És ha már a régmúltnál tartunk, újra hódit a színes azulejo, a protugál, spanyol, marokkói régió nemzeti kincse, élénk színekben, geometrikus motívumokkal. Ezeket a mintázatokat hazai kézműves manufaktúrák kínálatában is megtalálhatjuk, akik egyedi igényeinkre, elképzeléseinkhez szabva is legyártják a kívánt burkolatot.

A méretek tekintetében az egyre nagyobb lapok korát éljük – a korább nagy vívmány, a 60x60-as burkolólap már nem számít extrának, hiszen 120-as, 150-es és 3 méteres lapok közül is válogathatunk, a hagyományos 1,2-1,6 cm-es anyagvastagság mellett pedig megjelentek a környezettudatos gyártás eredményeként a 4 milliméteres burkolatok is – ezek azonban makulátlan alapozást, padlókiegyenlítést kívánnak!